top of page
Blogg

Lindrigare klimakterium med träning

Uppdaterat: 8 juli 2023

Visste du att fysisk träning lindrar klimakteriebesvär? Som kvinna kan du börja få symptom redan i förklimakteriet kring 35-45, när produktionen av östrogen börjar minska. Men det häftiga är, att effekterna av träning kan kompensera för den här minskningen.

Enligt en studie räckte i genomsnitt två timmars träning per vecka för att minska värmevallningar och svettningar. Med tre träningspass i veckan minskade vallningarna ytterligare. I en annan studie minskade även andra övergångsproblem för hälften av kvinnorna. Humörsvängningar lindrades och livskvaliteten blev bättre.



Att känna sig nedstämd är också vanligt i övergångsåldern. Kroppen minskar nämligen på produktionen av endorfiner, som är ett av kroppen egna glädjehormoner. Inte alls snällt mot oss kvinnor! Men av muskelarbete skapas nya endorfiner, och enligt forskningen kan allt ifrån styrketräning till yoga och löpning göra dig gladare. Vanliga klimakterieproblem som sömnproblem, insulinresistens och förhöjt blodtryck minskar också av fysisk träning.

Som om inte vallningar och deppiga dagar vore nog! Benskörhet är ett annat problem som kan drabba oss när vi blir äldre och det är den minskade östrogenproduktionen som är boven igen. Men, det beror också på att kvinnor oftast inte har ägnat sig åt hårt muskelarbete i samma utsträckning som män. Med dagens ökade stillasittande börjar dock även fler män drabbas. För att öka bentätheten är det viktigt att belasta musklerna, d.v.s att träna med vikter. Benpress eller benböj med skivstång är exempel på bra övningar.

Det är aldrig försent att börja träna. Och lite träning ofta, ger mer effekt än ett långpass sällan. Har du inte tränat förut, så kan jag lova att du kommer att bli överraskad över effekten. Ge det några veckor och se!

Bloggförfattaren själv kombinerar tunga lyfta med löpning, och märker stor skillnad om träningen inte blivit av på några dagar. Med träning sover jag bättre, är gladare och får färre vallningar.


Text: Helene Kolseth Foto: Ryan Garrison



Källor/Lästips:

Regelbunden motion minskar övergångsbesvären i klimakteriet. Hammar, Mats. Artikel i Läkartidningen nr 21-22, 2004. www.hu.liu.se/ike/forskning/obstetrik-gynekologi/matshammar

Styrketräning kan hjälpa mot klimakterieproblem. Artikel från Linköpings universitet


239 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

تعليقات


bottom of page