top of page
Blogg

Motivation – inte något att förlita sig på

Vi har alla upplevt den där plötsliga känslan av inspiration som sveper över oss och får oss att känna oss oövervinnerliga. "Nu jäklar ska det tränas!" tänker vi, kanske på en måndagsmorgon eller i början av ett nytt år. Men vad händer sedan? Motivation är lite som en katt – ibland är den där, spinner och håller oss sällskap, men lika ofta har den rymt ut genom bakdörren och lämnat oss med våra goda intentioner.


Låt mig vara tydlig, motivation är fantastisk. När den slår till kan den lyfta oss till nya höjder och få oss att tro att vi kan bestiga berg (eller åtminstone ta oss igenom ett riktigt svettig kettlebell- eller HIITpass). Problemet är att motivationen är lika pålitlig som vädret i april - man kan inte lita på den.


Motivation är toppen när den är där, men det är rutinen som kommer att ge dig resultaten.


Vad kan vi då göra?

Vi kan ju inte sitta och vänta på att motivationen ska knacka på dörren varje gång vi behöver träna. Här kommer ett litet tips från mig till dig, sluta känna efter! Precis som med att borsta tänderna, gå till jobbet, eller handla mat – gör det bara. Träningen behöver bli en rutin, en vana, något du gör utan att ifrågasätta det.


Tänk på det här, när var senaste gången du frågade dig själv om du kände dig motiverad till att borsta tänderna? Förmodligen aldrig. Du bara gör det, för du vet att det är viktigt. Träning fungerar på samma sätt. Det är den träning som blir regelbunden som ger resultat. Inte de enstaka passen här och där, utan den regelbundna insatsen vecka efter vecka.





Hur bygger man då dessa rutiner?

För det första, gör det enkelt för dig själv. Ha dina träningskläder redo, planera in dina pass i kalendern och välj en tidpunkt som fungerar för dig. Försök också hitta en träningsform som du verkligen tycker om – för när något är roligt blir det genast mycket lättare att hålla sig till det.


För det andra, skaffa en träningskompis och/eller en grym coach. Det är mycket svårare att skippa ett pass när någon annan räknar med dig, dessutom blir det roligare, mer socialt och lite skratt under träningspasset kan göra underverk för motivationen.


För det tredje, glöm inte att belöna dig själv. Små belöningar längs vägen kan göra stor skillnad. Kanske en god smoothie efter ett tufft pass, eller en avkopplande massage när du har tränat två gånger per vecka under en månad.


Så nästa gång du känner att motivationen är på villovägar, tänk på tänderna. Borsta dem bara, för du vet att det är bra för dig. Motivation är toppen när den är där, men det är rutinen som kommer att ge dig resultaten. Och när du väl har fått in träningen som en del av din vardag, då kommer motivationen att hänga på, jag lovar.



Kom ihåg, varje pass räknas och det viktigaste är att du gör det – oavsett om motivationen är där eller inte.


Hälsningar

Micke


 


95 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page